Radyasyon Ölçümünde Teknolojik Çözümler | Hızlı ve Güvenilir Doz Okuma | RaySafe_452_CaseStudy
Hastaneler, tıbbi görüntüleme ve tedavi süreçlerinde radyasyonun kullanılmasıyla ilgili çeşitli önlemler almak zorundadır. Bu kapsamda, gözetimli ve denetimli alan radyasyon ölçümleri önemli bir rol oynar. Bu ölçümler, hastane personelinin ve hastaların güvenliğini sağlamak amacıyla radyasyon seviyelerini izlemeyi ve kontrol etmeyi amaçlar.
Gözetimli alanlar; radyasyonla çalışanların maruz kalabilecekleri radyasyon dozlarının, yıllık doz sınırlarının 1/20’sini aşma olasılığı olan ancak 3/10’unu aşması beklenmeyen alanlardır. Bu alanlar, kişisel doz ölçümü gerektirmeyen fakat ortamdaki radyasyon seviyelerinin izlenmesini gerektiren alanlardır. Gözetimli alanlar, burada çalışan kişilerin, potansiyel ışınlamalar da göz önüne alındığında, yıllık olarak 1 mSv’in üzerinde etkin doz alma olasılığı bulunan ancak 6 mSv’i aşma olasılığı olmayan alanlardır.
Gözetimli alanların sınırları da denetimli alanlar gibi kesin olarak belirlenmiş olmalı ve bu alanların girişlerinde de kurallar belirlenir.
Bu alanların sınırlarının belirlenmesi için radyasyon doz hızı ölçümleri ve doz hesaplamaları kullanılır. Yapılan radyasyon ölçümleri sonucunda belirlenen ortam doz hızı, zırhlama koşulları, çalışma şartları ve hesaplamalar sonucunda çalışma koşulları için farklı bir sınıflandırma yapılabilir.
Gözetimli alanların girişinde ve gerekli görülen yerlerde, radyasyon çeşidine, radyasyon uygulamasına ve alanın türüne göre uygun radyasyon uyarı işaretleri bulunmalıdır.
Bu alanlarda, önceden belirlenmiş olan yerlerde radyasyondan korunma konusunda eğitimli bir uzmanlar tarafından periyodik olarak radyasyon ölçümlerinin yapılması ve kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu şekilde gözetimli alanlarda, bu alanların tanımlanması esnasında belirlenen radyolojik koşullarda herhangi bir değişiklik olup olmadığının izlenmesi sağlanmış olacaktır.
Denetimli (Kontrollü) alanlar; giriş ve çıkışların özel denetime, çalışmaların radyasyondan korunma bakımından özel kurallara bağlı olduğu ve radyasyonla çalışanların maruz kalabilecekleri radyasyon dozlarının, yıllık doz sınırlarının 3/10’unu aşma olasılığı olan alanlardır. Bu tanıma göre denetimli alanlar, bu alanlarda çalışan kişilerin, potansiyel ışınlanmalar da göz önüne alındığında, yıllık olarak 6 mSv’in üzerinde etkin doz alma olasılığı bulunan alanlardır.
Denetimli (Kontrollü) alanların girişlerinde; radyasyon tehlikesini tanımlayan veya gösteren uygun radyasyon uyarı işaretlerinin mutlaka bulunması gereklidir. Ayrıca bu alanların girişlerine ve gerekli görülmesi halinde çıkışlarına, yazılı talimatların ve önleyici-koruyucu uyarı levhalarının herkes tarafından görülebilecek şekilde asılmış olması gerekir.
Radyoaktif kontaminasyon (bulaşma) riski bulunan uygulamalarda; radyasyonla çalışan personelin ve malzemelerin giriş-çıkışına yönelik olarak bulaşmayı önlemek ve tespit etmek için yazılı kuralların oluşturulmuş olması ve bu giriş-çıkışlar esnasında bulaşmayı önleyici donanımın kullanımının sağlanması gerekir. Bu tür denetimli alanlarda temizlik personelinin girişine ancak radyasyon kaynağının kullanılmaması şartıyla ve kontaminasyon olmadığının radyasyon ölçüm cihazları ile tespitinden sonra izin verilebilir. Bakım onarım personeli gibi harici çalışanların söz konusu alanlara girmesi gerektiğinde ise; radyasyonla çalışan personel için hazırlanan çalışma talimatlarının tümü bu personel için de uygulanmalı ve ayrıca yapılan çalışma esnasında bakım- onarım yapan personelin aldığı dozlar izlenmeli ve kayıt edilmelidir.
Denetimli (Kontrollü) alanların fiziksel olarak sınırlandırılmasının yanında, uygulama türüne ve kullanılan radyasyon kaynağına uygun olarak zırhlamanın yapılmış olması gerekebilir. Denetimli (Kontrollü) alanların bitişik alanlarında (Gözetimli Alanlar), radyasyon doz hızlarının radyasyon ölçüm cihazı ile periyodik olarak ölçülerek takip edilmesi ve kayıt altında tutulması gerekmektedir.
İşyerinizin özel ihtiyaçlarına uygun radyasyon güvenliği çözümleri için RADSCA radyasyon güvenliği danışmanları ile iletişime geçin. Güvende olmanızı sağlamak için buradayız.