Radyasyon Ölçümünde Teknolojik Çözümler | Hızlı ve Güvenilir Doz Okuma | RaySafe_452_CaseStudy
LİSANS ZORUNLULUĞU
Diş hekimliğinde kullanılan tüm radyoloji cihazları, “Radyasyon Tesislerine ve Radyasyon Uygulamalarına İlişkin Yetkilendirmeler Yönetmeliği” doğrultusunda Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından verilecek kullanma ve bulundurma lisansı kapsamındadır. NDK tarafından verilen lisanslar 5 yıl geçerlidir ve lisans süresinin bitiminden önceki 6 ay içerisinde, NDK tarafından lisans yenileme için istenilen bilgi ve belgeler ile birlikte NDK’ya başvuruda bulunur. Lisans süresinin bitiminden önce yenilenme başvurusu yapılmayan lisanslar, lisans süresinin bitiminde kendiliğinden sona erer.
Panoramik diş röntgen ve volumetrik tomografi cihazlarında X-ışını tüpü; kapıya mümkün olan en uzak bölgeye yerleştirilmeli ve doğrudan kapıya, kumanda ünitesine, arkası sürekli kullanılan alanlara yönlenmeyecek şekilde yerleştirilmelidir. Saçılan radyasyon için cihaz odası zırhlanmalıdır. (NCRP147)
Panoramik diş röntgen ve volumetrik tomografi cihazlarının kumanda ünitesi oda dışında bulunmalıdır. Hastanın, kurşun eşdeğerli camı bulunan bir pencere veya kamera aracılığı ile monitörden izlenmesi sağlanmalıdır.
Operatör, bir X ışını teşhis prosedürü sırasında her zaman hastayı net bir şekilde gözlemleyebilmeli ve hastayla iletişim kurabilmelidir.
Panoramik ve Volumetrik Diş Röntgen Cihazları için oda boyutları 2 x 2,5 m2’den küçük olmamalıdır.
Ancak panoramik diş röntgen cihazının sefalometrik fonksiyonunun olması durumunda oda boyutu 2.5x3.5 m2'den küçük olmamalıdır.
Diş hekimliği uygulamalarındaki yapısal zırhlama, eğitim, lisans süreçleri, yasal uyumluluk ve tüm sağlık fiziği konularında bize ulaşabilirsiniz.
Fotoğraf makinesi tipi periapikal diş röntgen cihazları; 60 – 65 kV tüp voltajı ve 1 – 2,5 mA tüp akımı ile çalışmaktadır.
Mobil ve sabit periapikal diş röntgen cihazları; 50-70 kV tüp voltajı ve 7-8 mA tüp akımı ile çalışmaktadır.
Periapikal Diş Röntgen Cihazları için mobil cihazlarda zırhlama gerekmemektedir. Ancak cihazın sabit bir odada kullanılması durumunda zırhlama yapılmalıdır.
YILLIK RADYASYON MARUZİYETİ NE OLMALI?
Diş radyografisi yapan çalışanlar, mesafe ve koruma gibi normal radyasyondan korunma önlemlerinin alınması koşuluyla, önemli miktarda radyasyon dozuna maruz kalmaz. Birleşik Krallık'ta yapılan çalışmada yılda ortalama 0,1 mSv'den daha düşük bir seviye doza maruz kaldıkları bulunmuştur. ABD'de diş hekimliği çalışanları tarafından alınan ortalama dozun 0,2 mSv olduğu bildirilmektedir.
PERİAPİKAL RÖNTGEN CİHAZLARI
Fotoğraf makinesi tipi periapikal diş röntgen filmi çekimi sırasında çekim yapan personelin maruz kalacağı doz, cihaz ve kişisel koruyucu önlemlere göre önemli derecede farklılık göstermektedir. Örneğin; fotoğraf makinası tipi periapikal diş röntgen cihazlarında, cihaz üzerinde 0,35 mm kurşun eşdeğer cam olması durumunda çekim yapan personelin el dozunun %23-32 azaldığı, koni uzunluğunun 6 cm’den 14 cm’ye çıkması durumunda ise %48-52 azaldığı gözlenmiştir.
Fotoğraf makinası tipi periapikal diş röntgen cihazları ile çekim yapan personelin kurşun önlük, eldiven, tiroit koruyucu kullanımı sağlanmalıdır.
Periapikal diş röntgen cihazlarının ışınlama düğmesinin spiral bir kablonun ucunda olduğu durumlarda kablo, her yöne en az 1,5-2m kadar uzayabilir olmalı ve çekim yapan personel ışınlama sırasında bu mesafeyi kullanmalı, paravan veya duvar arkasında bulunmaya özen gösterilmelidir. Paravan arkadasında radyasyon koruyucu donanım kullanılına gerek yoktur.
Röntgen cihazlarının X-ışını tüpünün silindir veya koni şeklinde bir kolimatörü olmalı ve tüp kesinlikle hasta ya da çekim yapan personel tarafından elle tutulmamalıdır. Çekim sırasında, tiroit ve gonad bölgelerini korumak için, hasta yaşına veya film sayısına bakmaksızın tüm hastaların kurşun önlük ve tiroit koruyucular kullanması sağlanmalıdır. (0,25 mm kurşun eşdeğerinde önlük yeterli)
Radyasyon ölçümleri sonucunda elde edilen veriler NCRP 147 nolu dokümanına uygun şekilde değerlendirilmelidir.
PERİYODİK RADYASYON ÖLÇÜMLERİ ZORUNLUDUR!
Radyasyon ölçümleri ile zırhlama yeterliliği kontrol edilmeli ve radyasyon görevlilerinin çalışma koşulları değerlendirilmelidir. Yapılan ölçümlerin zamanı, ölçümün amacı, ölçümde kullanılan cihaz, ölçüm alınan yerler ve yapılan değerlendirmeyi belirten bir çizelge oluşturulmalı ve yapılan ölçümler kayıt altına alınmalıdır.
Referans
Radyasyon Tesislerine ve Radyasyon Uygulamalarına İlişkin Yetkilendirmeler Yönetmeliği / Madde 26
Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği / Madde 16
İyonlaştırıcı Radyasyon ve Radyonüklit Kullanılarak Sunulan Sağlık Hizmetlerine Dair Yönetmelik / Madde 6
Radyasyon Alanlarının İzlenmesine İlişkin Kılavuz (RSGD-KLV-019(Rev.1)
Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Kalite Standartları Hastane Sürüm 6.1. / (SRG01 , SRG02.03)
(1) IAEA SAFETY REPORTS SERIES No. 108 RADIATION PROTECTION IN DENTAL RADIOLOGY
(2) ICRP PUBLICATION 57 (Radiological Protection of the Worker in Medicine and Dentistry)
(3) NCRP 145 RADIATION PROTECTION IN DENTISTRY
(4) NDK KILAVUZ RSGD KLV-018